Lansarea Cercetarii Colaborative Urban Link 15′

Incepând cu data de 15 martie 2021 lansăm public demersul Urban Link 15′ odată cu lansarea concursului destinat studenţilor Urban Link – Timişoara 15′.

Urban Link 15′ este o iniţiativă de cercetare colaborativă a locurilor de muncă, a comunităţilor de locuire şi a relaţiilor dintre locurile de muncă şi spaţiile de locuit în contextul conceptelor “Hybrid Work” şi “15 Minutes Cities”.

Pandemia a accelerat megatendințele care se manifestau pe piaţa muncii şi, mai ales, creşterea ponderii lucrului de acasă sau de oriunde ne-am afla şi a digitizării care deserveşte lucrul de la distanţă. Munca hibridă, atât de acasă, sau alte deplasări, cât şi din spațiile organizațiilor în care lucrăm, va rămâne o metodă de lucru importantă, datorită implicațiilor pozitive, atât economice, cât şi ecologice, dar și datorită echilibrului mai bun creat între viața personală și profesională.

Pe de altă parte, schimbările climatice şi dezechilibrele ecologice care le generează sunt principala provocare a secolului XXI, iar aici, organizarea socială, urbană, are o responsabilitate majoră. În plan urbanistic, mişcarea de “redare a oraşelor oamenilor” prin “eliberarea de maşini individuale” şi creşterea  zonelor verzi, umede este de asemenea o tendinţă accelerată şi de pandemie, iar un concept în sensul acesta este “15 minutes cities”.

Printre aspectele pozitive relevate în pandemie, pentru multă lume, se numără redescoperirea naturii, a oamenilor şi a arhitecturii din imediata vecinătate. În acelaşi timp, au devenit mai pregnante şi dezavantajele lucrului de acasă ca privarea de socializare directă cu comunitatea profesională şi dispariția rutinei de pregătire și deplasarea de acasă la locul de muncă şi înapoi. În plan fizic, deplasarea la locul de muncă presupune mișcare și ieșire în aer liber, elemente esențiale pentru sănătatea umană.

Urban Link 15′ îşi propune să contribuie la identificarea de stiluri de viaţă mai sănătoase şi dezvoltarea de facilităţi sustenabile care să le susţină, atât economic, cât şi ca impact social şi de mediu. Focalizarea cercetării Urban Link 15’ este asupra relaţiei dintre spaţiile de lucru organizaţionale, spaţiile de locuire şi spaţiile de coworking de proximitate care pot compensa atât nevoia de relaţionare profesională, mişcare în aer liber, pe culoare naturale, cât şi necesitatea de dezvoltare a comunităţilor de locuire.

Între 15 şi 31 martie aşteptăm studenţii din Timişoara care studiază arhitectură, design interior, management, inginerie sau ştiinţe să se înscrie la concursul Urban Link – Timişoara 15′.

Concursul are o secţiune pentru participare individuală cu tema “Mobilier Ergonomic pentru Lucru” în care oferim 3 premii în valoare 1.500 lei, 750 lei şi 500 lei, iar cel puţin unul din proiectele câştigătoare va beneficia şi de execuţia modelului prototip de către GreenForest.

Alături de secţiunea destinată participării individuale sunt două secţiuni destinate competiţiei de echipe cu un număr de 3 – 5 membrii fiecare. Cele două secţiuni au ca teme: “Soluții de lucru si locuire in cadrul conceptului Urban Link 15’” şi “Soluții de mobilitate si urbanism in contextul Timişoara 15’ bazate pe canale si grădini verzi – albastre”. Pentru fiecare secţiune oferim un premiu de câte 1.500 lei pentru studiul teoretic – bibliografic şi câte 2.000 lei pentru implementarea unui concept pilot care poate fi sub formă de instalaţie de artă urbană. Echipele mixte formate din studenţi de la discipline diferite vor fi punctate suplimentar.

Toţi participanţii trebuie să ia parte la 3 workshop-uri gratuite, unul dedicat ergonomiei şi managementul mediului de lucru susţinut de Societatea ErgoWork la showroom GreenForest, unul dedicat coworking-ului şi locuirii în spaţiul F O R şi unul dedicat culoarelor şi grădinilor verzi – albastre la Grădinescu GreenFeel.

Mai multe detalii despre concurs aici: https://urbanlink15.wordpress.com/2021/02/08/competitia-urban-link-timisoara-15/

Demersul Urban Link 15′ a fost iniţiat de către Societatea ErgoWork şi este finanţat de către GreenForest, dar orice altă contribuţie pentru dezvoltarea iniţiativei este binevenită şi apreciată.

Concursul Urban Link – Timişoara 15′ este organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timişoara prin Facultatea de Management in Producţie şi Transporturi – Centrul de Cercetare în Inginerie şi Management (Laborator EcosEc), Fundaţia Comunitară Timişoara (FCTM), Echpa F O R şi Asociaţia de la 4.

Grafică Alexandru Plosceanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: